Wintersport in deze onontdekte skigebieden

Wie regelmatig op de ski’s staat kan zo een aantal skigebieden opnoemen. Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland zijn toch wel favoriet als het op wintersport aankomt. Ieder land heeft op zijn beurt weer bekende skigebieden, waar de meeste Nederlanders ook weer elke winter naar toe trekken, maar is het niet tijd voor iets nieuws? In plaats van naar Saalbach Hinterglemm of de Alpen te vertrekken, zijn er nog veel meer skigebieden die het ontdekken waard zijn. We zetten er een paar voor jou op een rijtje.

De Lofoten-eilanden

In het noorden van Noorwegen vinden we de Lofoten-eilanden. Hoewel de winter officieel maar 3 maanden duurt, zijn de winters op de Lofoten wel een stuk langer. Rond half oktober kun je daar al snel verwachten en in april is er nog steeds kans op sneeuw. Dat betekent dat je dus veel vaker kans hebt om lekker op wintersport te gaan. Ga je naar de Lofoten, dan ga je naar een unieke bestemming. Het is namelijk een hele ervaring om hoog op de bergen, vlak boven de zee op je ski’s af te dalen. Het uitzicht is indrukwekkend en zo is ook de ervaring en de tijd die je er beleeft. Voor wie op zoek is naar meer uitdaging, wild skiën is hier heel populair.

Zakopane in Polen

Polen komt misschien niet meteen in je op als je aan wintersport denkt. Toch is het in Zakopane redelijk druk in de winterperiode. Het is het gebied waar veel skigebieden samenkomen. Bialka Tatrzanska is een skigebied, waar je zeker vanaf moet, mocht je een bezoekje brengen aan Polen. Het liefst daal je hier ‘s avonds van de pistes af, want hier wordt alles tot 22:00 uur mooi verlicht. Bovendien zijn er in en rond Zakopane ook diverse andere skigebieden te vinden, die allemaal met dezelfde skipas te betreden zijn. Ooit willen roadtrippen? In Zakopane kan het, alleen dan wel een ski roadtrip, waar je reist tussen de verschillende skigebieden.

Oddskar in IJsland

IJsland staat om een hoop dingen bekend, maar skiën valt daar niet per se onder. Bij dit land denk je eerder aan vulkanen en geisers, maar dat betekent niet dat je hier geen mooie tijd op ski’s kunt beleven. IJsland is namelijk erg geschikt voor een wintersport vakantie. Van november t/m mei kun je hier terecht, want het seizoen is hier wat langer dan in andere gebieden. Het bijzondere aan skiën in IJsland is dat, als je geluk hebt zelfs het noorderlicht kunt zien als je op je ski’s staat. Er zijn maar weinig mensen die skiënd dat mooie licht hebben mogen bewonderen. Oddskar is aan te raden, omdat daar vaak ook gletsjers toegankelijk zijn voor wie durft. Uiteraard hangt dat wel af van het weer. Bovendien is het adembenemende landschap ook zeker de reis waard.

Riksgränsen in Zweden

Als we op wintersport gaan, skiën we natuurlijk altijd met daglicht. In het donker is het al snel gevaarlijker. Maar, heb je ooit in daglicht geskied om 12:00 uur ‘s nachts? Uiteraard is dat overal ter wereld onmogelijk, behalve in Riksgränsen. Hier sluiten de skiliften pas om half 1 in de nacht. Het is hier tot laat in de nacht nog licht. Hiervoor moet je wel iets langer wachten, want het skigebied opent pas begin maart en en sluit 3 maanden later alweer. In de tussentijd heb je in ieder geval veel ruimte om er eens naartoe te reizen, want skiën in de nacht mét daglicht is natuurlijk een ervaring die we allemaal mee moeten maken. Voor wie er écht een bijzondere reis van wil maken, moet tijdens de midzomer komen. Het gebied is dan nog een keer open voor het Midsommar-skiën. Dit is een bijzonder wintersport event in Zweden, want het is dan de hele dag én nacht licht!