Wintersport gebieden in Oost-Europa

Voor elke type vakantie, hebben wij Nederlanders een lijstje met populaire bestemmingen. Als we het over wintersport hebben, gaan we bijvoorbeeld graag naar Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland. Een enkeling wil nog wel eens naar Frankrijk of Italië reizen. Maar, ben je ooit wel eens wezen skiën in Oost-Europa? Daar zijn ook mooie skigebieden te vinden, die langzaam maar zeker steeds meer ontdekt worden. Een paar aanraders, zetten we hieronder op een rijtje voor je.

Kopaonik in Servië

Tegen de grens van Kosovo vind je dit prachtige skigebied in Servië. Oorspronkelijk was dit ooit een mijndorp, maar het is nu een volwaardig skigebied geworden. Kopaonik heeft 27 skiliften en een piste van maar liefst 75 kilometer lang. Daarmee zijn de pistes ook bijna de langste van heel Oost-Europa.

In tegenstelling tot de populaire bestemmingen is het skigebied natuurlijk relatief klein. Je kunt hier wel skiën tot aan mei, wat weer wel een groot voordeel is. Vergeet ook zeker de uitzichten niet die op je liggen te wachten.

Parnassos in Griekenland

Heeft Griekenland een skigebied? Dat is waarschijnlijk het eerste wat je denkt als je dit zo leest. We kunnen je vertellen, maar liefst 20! Er zullen meer mensen zijn die dit niet weten, dan die er wel ooit van gehoord hebben. Ideaal voor jou, want dan zijn de gebieden nog redelijk onontdekt. Dat maakt het skiën een heel stuk leuker.

Parnassos heeft een 34 kilometer lange piste. Je kunt hier dan ook prima een paar dagen vertoeven. Voornamelijk voor de beginnende skiërs is dit een prachtig skigebied. Echte uitdagingen voor de ervaren wintersporters, kun je hier helaas niet vinden.

Zakopane in Polen

Nog zo’n onontdekt gebied in Oost-Europa, is Zakopane in Polen. Voor ons is het een relatief nieuw en onontdekt skigebied. In de praktijk ziet het er net wat anders uit. Dit skigebied is namelijk erg druk bezocht tijdens het winterseizoen. Zakopane is een echte aanrader met al zijn skigebieden er omheen. Je vindt hier namelijk het grootste verlichte skigebied ter wereld. Dat betekent 20 kilometer pistes vol met sprankelende lichtjes. Alleen voor dat uitzicht zou je al naar deze plek in Polen willen reizen.

Pamporovo in Bulgarije

Pamporovo in Bulgarije is een van de voordeligste skigebieden ter wereld. Als je niet diep in de buidel wil tasten is dit gebied zeker een aanrader. Niet alleen voor de prijs moet je het doen. Het skigebied is ook zeker de moeite waard qua uitzicht.

Met 27 kilometer aan pistes, heb je al snel het hele gebied ontdekt. Toch zal je steeds in verbazing vallen door de prachtige pistes en de natuur eromheen. Pamporovo is zeker een aanrader voor de ski liefhebber. Een andere aanrader in Bulgarije is Bansko. Hier kun je prima skiën, op de 75 kilometer lange pistes.

Jasná in Slowakije

Jasná is een skigebied dat onderling is verbonden met veel meer andere skigebieden. Echter, Jasná is het grootste en meest moderne wintersportgebied van Slowakije. Je kunt hier genieten op 50 kilometer lange pistes.

Dat is niet het enige voordeel aan dit skigebied. In dit deel van Slowakije heb je erg veel kans op sneeuw. Je kunt er zelfs tot in mei op de latten staan. Het gebied is niet per se goedkoop. Echter, je kunt het zo voordelig maken als je zelf wil. De skipassen voor het seizoen kun je al voor € 9 euro scoren met een beetje geluk. Hiervoor moet je wel al in november boeken.

Je hoeft hier in ieder geval niet zo diep in de buidel te tasten als in alle populaire skigebieden. In Zwitserland of Oostenrijk zal je alsnog meer moeten betalen dan in Slowakije. Bovendien is het uitzicht ook zeker de moeite waard. Geef het dus een kans en boek een wintersportvakantie naar Jasná of ergens anders in Oost-Europa.