Met de kinderen voor het eerst op wintersport? Denk hier dan aan!

Zijn jij en je partner of familie dol op wintersport, maar hebben jullie kleine kinderen? Dat kan lastig zijn op wintersportvakantie, maar zeker niet onmogelijk. Het is natuurlijk prachtig als je deze sport met je kinderen kunt delen, maar er komt wel iets meer planning en organisatie bij kijken dan wanneer jij en je partner nog alleen op wintersportvakantie gingen. Gelukkig kun je veel zaken vooraf regelen en daar geven we je graag een aantal handvaten voor zodat je niets vergeet! Van praktische zaken als een identiteitsbewijs voor de kleintjes tot aan het vinden van een geschikte kindvriendelijke bestemming en de juiste materialen en pakken meenemen. Lees mee en doe er je voordeel mee!

Voorafgaand aan de wintersportvakantie

Net als bij alle vakanties, is het belangrijk om je goed in te lezen in het laatste nieuws omtrent jouw wintersport. Hoe zijn de weersomstandigheden, hoe is de sneeuwval enzovoort. Zorg verder voor de juiste verzekeringen voor het hele gezin, de benodigde reispapieren en alle materialen en skipakken die je nodig zult hebben. Een goede budget-proof tip is om niet direct tot aanschaf van skipakken en materialen over te gaan, maar deze bij vrienden of familie te lenen. Wie weet vind je kind het wel helemaal niet leuk en is de vakantie niet voor herhaling vatbaar. Dan zit je daar met die dure spullen die liggen te verstoffen op je zolder..

Er zijn speciale kindvriendelijke accommodaties te vinden voor wintersport en wintersportgebieden zoals "Prägraten am Großvenediger" in Osttirol. Maak het jezelf daarom niet te moeilijk en maak gebruik van deze kindvriendelijke mogelijkheden. De faciliteiten zijn daar afgestemd op families met (kleine) kinderen en bovendien zijn er vaak veel mogelijkheden qua lessen volgen en variatie in verschillende pistes voor zowel beginnelingen als gevorderden. Wel zo gemakkelijk.

Tijdens de vakantie

Het is verstandig om, naast de lessen die jullie voor de vakantie hebben genomen, voort te zetten tijdens de wintersportvakantie. De ervaring leert dat lessen op indoor pistes toch anders zijn dan de real deal. Gun je kind daarom zeker een aantal dagen om te lessen en te wennen aan de andere omgeving. Wees hierin ook niet te ongeduldig. Al het begin is moeilijk en jij hebt ooit ook moeten leren skiën of snowboarden toch…

Bijkomend voordeel als je kind de lessen volgt, dan hebben jullie mooi wat vrije tijd voor elkaar en om een aantal keer de pistes voor gevorderden af te gaan. Dat is mooi meegenomen!

Verder doen jullie er goed aan om de dagen van lessen en wintersporten af te wisselen met vrije dagen. Zo voelt je kind zich niet gepusht en is er ook wat vrije tijd mogelijk waarin jullie andere activiteiten met het hele gezin kunnen doen. Want samen de pistes af wanneer je kids net beginnen met leren te wintersporten is waarschijnlijk nog niet mogelijk. Dit is helemaal lastig wanneer je meerdere kinderen hebt die allen op hun eigen niveau en snelheid de berg af gaan.

Na afloop van de wintersport

Hebben jullie een leuke tijd gehad? Laat je kinderen dan honderduit vertellen over de reis op school, aan vriendjes en familie. Hoe meer enthousiaste herinneringen ze aan de wintersport overhouden hoe groter de kans is dat jullie volgend seizoen of volgend jaar weer kunnen gaan. En wat is er nu leuker dan een gedeelde passie die jullie met het hele gezin en de hele familie hebben? Voor je het weet zijn de kinderen op hetzelfde niveau als jullie en kunnen jullie gemakkelijk samen de pistes af op de zelfde snelheid. Of wie weet, skiën ze jullie straks in sneltreinvaart wel voorbij…

Toch liever een andere vakantiebestemming? Kijk eens of jullie tot een compromis kunnen komen!