Dit moet je weten voordat je op wintersport gaat

Alle begin is moeilijk, dat geldt ook voor een eerste wintersportvakantie. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het skiën of snowboarden zelf. Bij een wintersportvakantie komt namelijk veel meer bij kijken qua regelen dan bij een zomervakantie naar Frankrijk. Er zijn daarom een paar zaken waar je echt op moet letten voordat je jouw wintersportvakantie gaat boeken. Waar je allemaal precies aan moet denken, zetten we hier voor je op een rijtje.

Kies de juiste bestemming

Het kiezen van de juiste bestemming is zo belangrijk, want hier hangt heel jouw vakantie vanaf. Houd rekening met het gezelschap en hun skiniveaus. Alleen als je die weet, kun je de juiste bestemming kiezen. Jij kunt dan wel een beginner zijn, maar misschien is de rest wel al vaker op skivakantie geweest.

Houd rekening met kinderen

Zijn er kinderen mee op wintersport en hebben die al wel eens eerder op de pistes gestaan? De eerste paar keren wintersport wil je dat je kinderen zo veilig mogelijk de pistes af kunnen dalen en daarom zet je ze op skiles. In vrijwel elk skigebied is dat mogelijk, maar sommige skigebieden zijn ook nog eens extra ingericht op kinderen. Wellicht dat je daar rekening mee wil houden.

Houd rekening met de skiniveaus

Zoals eerder gezegd dien je rekening te houden met de skiniveaus. Als beginner is het in ieder geval verstandig om de hele vakantie lessen te nemen. Zo moet namelijk iedereen beginnen. Wees niet eigenwijs, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Als je niet eerder op een snowboard of ski’s hebt gestaan is de kans op een ongeluk nog veel groter, want je bent het niet gewend om met je voeten vast te zitten en daardoor kun je hele rare bewegingen maken, mocht je vallen.

Kies de plek die bij jullie past

Als je een beginnende skiër bent, zijn de groene pistes de komende vakantie al een uitdaging genoeg, vandaar dat je dus ook lessen moet nemen. Als je naar populair skigebied gaat, betekent dat ook dat het druk is op de pistes. Wellicht is dat voor een eerste vakantie niet zo fijn. Denk er daarom eens over na om naar een skigebied te gaan dat nog niet zo populair is, zoals een van deze bijvoorbeeld. De pistes zijn daar ook korter, wat fijner kan zijn met het oefenen. De skischolen zullen alleen geen Nederlands praten, zoals bij populaire wintersportgebieden wel is. Als er kinderen mee op reis gaan zul je voor deze optie niet zo snel kunnen kiezen.

Besef hoe duur het is

Niet iedereen beseft hoe duur een wintersportvakantie is. Uiteraard is wintersport een ervaring, die iedereen een keer mee moet maken. Maar, het is wel een hele dure vakantie. Hoe meer je daar vooraf rekening mee houdt, hoe meer het mee gaat vallen. Maak daarom bewuste keuzes. Is wintersport iets om uit te proberen? Zorg er dan in ieder geval voor dat je alle kleding en uitrusting huurt. Lenen is ook altijd nog een optie. Vooral met kinderen, die snel groeien is het niet aan te raden om een heel set aan te schaffen. Ook voor jezelf is het niet verstandig als je niet zeker bent dat je elk jaar weer op wintersport gaat.

Bovendien is een skipas ook hetgene wat een wintersport vakantie zo duur maakt. Hoe populairder het skigebied, hoe duurder de pas ook zal zijn. Daarvoor zijn onontdekte skigebieden ook heel ideaal. Vaak zijn de passen daar een stuk voordeliger, net zoals bijvoorbeeld overnachtingen en eten. Dit komt omdat het gebied niet ingericht is op toerisme, waardoor je niet zo duur uit zal zijn. Daarom is een minder bekend skigebied vaak ook idealer als eerste wintersportbestemming.